Turvallinen vaihtarivuosi

ASSE Student Exchange Finland on suomalainen vaihto-oppilasorganisaatio, jolla on vuosikymmenien kokemus kansainvälisestä oppilasvaihdosta lukuisissa eri maissa ja maanosissa.

Miksi sinun kannattaa valita meidät?

Työskentelemme yhdessä maailmanlaajuisen ASSE Internationalin kanssa ja olemme kansainvälisen ASSE Groupin jäsen.

ASSE on yksi vanhimpia ja arvostetuimpia kansainvälisiä vaihto-oppilasorganisaatioita, joka toimii yli 30 maassa. ASSE International on perustettu v. 1976 Ruotsin Opetusministeriön toimesta USA:n ja Skandinavian väliseksi oppilasvaihdoksi.

ASSE on vuosien myötä kasvanut johtavaksi maailmanlaajuiseksi nuorisovaihto-organisaatioksi tarjoten vaihto-oppilasohjelmien lisäksi myös EurAuPair-, Work&Travel ja Go Campus University -ohjelmia.
 

Turvallisuus ja henkilökohtainen palvelu

ASSE ohjelmat tarjoavat nuorellesi parasta – turvallisen ja hyvän vaihto-oppilasohjelman. Me annamme sinulle ja lapsellesi henkilökohtaista palvelua ennen vaihtoa, sen aikana ja sen jälkeen. Meille on tärkeää, että nuoren kouluvuodesta maailmalla tulee ikimuistoinen kokemus, joka rikastuttaa loppuelämäsi. Hyväksymme ohjelmaan rajoitetun määrän oppilaita, jotta pystymme huomioimaan jokaisen lähtijän ja auttamaan jokaista oppilastamme yksilöllisellä tasolla.

Me ASSE-perheessä ympäri maailman, tunnemme henkilökohtaisesti kaikki vastaanottavat organisaatiot ja henkilökunnan kussakin maassa. Olemme päivittäin yhteydessä ASSE-toimistoihin ympäri maailman, näin tiedämme aina kunkin oppilaan tilanteen. Noudatamme kaikissa ASSE-maissa samoja yhdessä sovittuja toimintatapoja johon koko henkilökunta on koulutettu ja sitoutunut. Tämä merkitsee sinulle turvallista ja luotettavaa vaihto-oppilasvuotta.

Henkilökuntamme kymmenien vuosien laaja kokemus kansainvälisestä oppilasvaihdosta lukuisissa eri maissa ja maanosissa sekä vuosien aikana rakennettu kattava tukiverkosto, toimivat oppilaiden ja perheiden tukena ja takaavat sinulle onnistuneen vaihto-oppilasvuoden.

Voidaksemme tarjota teille parasta, otamme vain rajoitetun määrän vaihto-oppilaita ohjelmaamme. Se antaa meille paremman mahdollisuuden huolehtia oppilaistamme yksilöllisesti ja olla aina tavoitettavissa sekä kotimaassa että isäntämaassa.

Hyvä valmistautuminen vaihto-oppilasvuoteen on tärkeää

Tiedämme, että on iso askel lähteä asumaan ja opiskelemaan toiseen maahan. Me vastaamme kaikkiin kysymyksiinne hakuprosessin aikana ja tulette saamaan opastusta hakemuksen jättämisestä lähtien aina Suomeen paluuseen saakka. Voitte pyytää omaa alkuinfoa jossa saat lisätietoa vaihto-oppilasohjelmastamme ja vastaukset kysymyksiinne.

Kaikki suunnitellaan tarkasti etukäteen, kun nuori päättää lähteä opiskelemaan ulkomaille, ei voi vain heittäytyä matkaan, vaan on paljon mietittävää ja suunniteltavaa. Hyvä valmistautuminen vaihtovuoteen ja vanhempien täysi tuki helpottaa nuoren sopeutumista isäntämaahan.

Valmennus – Tuki ennen lähtöä vaihto-oppilaaksi

Ennen vaihto-oppilavuoden alkua pidämme infotilaisuuden vaihto-oppilaille ja heidän vanhemmille. Tapaamisessa käymme läpi odotuksiasi ja puhumme kohdemaan kulttuurista, isäntäperheessä asumisesta, ulkomailla opiskelusta ja paljon muusta.

Yritämme opastaa tulevia vaihto-oppilaita ja vanhempia asioista mitä voi sattua vaihto-oppilasvuoden aikana, sekä hankaluuksista että ilonaiheista. Pitkälle viedyt, epärealistiset odotukset voivat johtaa pettymykseen, joka turhaan vaarantaa vaihto-oppilaan sopeutumista arkeen. Me muun muassa annamme vinkkejä kuinka saada kavereita ja kuinka hoitaa raha-asioita. Saatte ohjeita kirjallisena ja käymme ne myös läpi valmennustapaamisessa ennen lähtöä. Olemme tietenkin aina muulloinkin valmiit vastaamaan vaihtovuotta koskeviin kysymyksiin!

Vaihto-oppilas osallistuu toiseen valmennukseen saavuttuaan isäntämaahan, jossa hän saa tarkemmin tietoa paikkallisesta koulusta, tavoista ja sopeutumisesta uuteen kulttuuriin.

Vaihto-oppilaalla on oma tukihenkilö kohdemaassa

Vaihto-oppilailla on aina paikallinen tukihenkilö joka auttaa, neuvoo ja tukee vaihto-oppilasta koko vaihtoajan. Nämä järjestön edustajat ovat yleensä hieman iäkkäämpiä henkilöitä, jotka ovat haastatelleet perheet heidän kotonaan ja arvioineet heidän sopivuutensa isäntäperheeksi, heillä on myös hyvät suhteet kouluihin. Tukihenkilöillä on usein omia lapsia ja he tietävät mitä vastuun ottaminen tarkoittaa. Meille on tärkeää kouluttaa tukihenkilömme ja järjestää heille säännöllisiä tapaamisia, jotta he pääsevät jakamaan kokemuksiaan.

Tukihenkilöt valmentavat isäntäperheen ennen vaihto-oppilaan saapumistasi. Tapaamisissa yritetään valmistella perhe kulttuurieroihin: esimerkiksi, että oppilas saattaa syödä oudosti haarukalla ja veitsellä, tai unohtaa joskus sanoa ”please”.

Pian vaihto-oppilaan saapumisen jälkeen tukihenkilö järjestää alueen vaihto-oppilaille valmennustilaisuuden tai leirin, maasta riippuen.

Tukihenkilösi on yhteydessä vaihto-oppilaisiin vähintään kerran kuukaudessa ja vaihto-oppilas voi aina soittaa hänelle. Useimmat tukihenkilöt ovat itse toimineet isäntäperheinä ja/tai vaihto-oppilaana ja osaavat asettua vaihto-oppilaiden tilanteeseen. He ovat aina tarvittaessa tukena ja tietävät hyvin millaista on olla vaihto-oppilaana vieraassa maassa.

Vaihtoon

 • Pohjois-Amerikka_small

  Pohjois-Amerikka

  Mahdollisuuksien manner, jonka harvoihin maihin sisältyy uskomaton määrä erilaisia kulttuureja. Kohdemaina USA, Kanada ja Meksiko.

  Lue lisää
 • Etelä-Amerikka_small

  Etelä-Amerikka

  Etelä-Amerikka on espanjan ja portugalin kielten maanosa, jonka kiehtovat kansat ja traditiot tarjoavat ikimuistoisia kokemuksia.

  Lue lisää
 • Aasia_small

  Aasia

  Aasia on mystinen ja eksoottinen maanosa, joka hakee monimuotoisuudessaan ja historiassaan vertaistaan.

  Lue lisää
 • oseania_small

  Oseania

  ASSEn Oseanian kohdemaihin lukeutuvat Australia ja Uusi-Seelanti, joissa länsimaat yhdistyvät ainutlaatuisen luonnon kanssa.

  Lue lisää

Usein kysytyt kysymykset

Millaisille alueille vaihto-oppilaat sijoitetaan?

Useimmat vaihto-oppilaat asuvat pienemmillä paikkakunnilla, sijoituksia on toki myös suurkaupungeissa. Pienemmissä kaupungeissa pääsee kuitenkin usein helpommin mukaan paikalliseen elämäntyyliin ja tutustuu uusiin ihmisiin ja saa ystäviä.

Miten isäntäperheet valitaan?

Paikallinen aluevalvoja vierailee isäntäperheen kotona ja tarkastamme isäntäperheiden taustat.

Millaisia isäntäperheet ovat?

Yleistettynä voidaan sanoa, että kaikki perheet näyttävät erilaisilta. Jotkut ovat nuoria, jotkut ovat vanhempia, joillain on lapsia ja toisten lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Yhteistä isäntäperheille on halu jakaa jokapäiväinen elämänsä ja kulttuurinsa toisesta maasta tulleiden nuorten kanssa.

Kuinka kauan isäntäperheen saaminen kestää?

Osa vaihto-oppilaista saa sijoituksen nopeasti, jotkut saattavat joutua odottamaan isäntäperhetietoja kauemmin loppukesälle. Tee hakupakettisi huolella, se auttaa sinua sijoittumaan nopeammin! Allergiat, erityisruokavaliot jne. saattavat hidastaa perheen löytymistä. Muista, että isäntäperheet eivät saa korvausta siitä, että asut heidän kanssaan - he tekevät sitä täysin vapaaehtoisesti.

Mitä tehdä, jos vaihto-oppilas tarvitsee apua vaihtovuoden aikana?

Vaihto-oppilaan tulee olla yhteydessä paikalliseen aluevalvojaan tai kohdemaan toimistoon. Tarvittaessa vaihto-oppilas ja vanhemmat voivat ottaa myös yhteyttä myös toimistoomme Suomessa.

Kuinka paljon taskurahaa tarvitsen vaihdon aikana?

Suosittelemme, että vaihto-oppilaalla on taskurahaa 200-300 € kuukaudessa. Useissa maissa vaihto-oppilas maksaa itse esim. oppikirjat ja koulutarvikkeet, harrastukset, koulumatkat ja henkilökohtaiset menot. Kysy maakohtaisia eroja.

Voivatko vanhemmat vierailla vaihto-oppilasvuoteni aikana?

Ei. Tiedämme kokemuksesta, että vanhempien tai ystävien vierailu kesken vuoden vaikeuttaisi sopeutumistasi ja aiheuttaisi koti-ikävää, joten emme voi hyväksyä sitä. Vaihto-oppilasvuoden loputtua vanhemmat voivat hakea vaihto-oppilaan kohdemaasta.