Lähde vaihto-oppilaaksi USA:han

USA on sekoitus erilaisia ilmastoja ja ihmisiä joka tuo meille mieleen pilvenpiirtäjät, Hollywoodin, McDonald'sin, Piilaakson, rapmusiikin, koripallon, Disneylandin – mutta USA on myös paljon muuta. Tulet asumaan perheessä, joka haluaa jakaa kotinsa ja elämäntapansa vaihto-oppilaan kanssa. Voit valita eri ohjelmavaihtoehdoista sinulle sopivan, tarjolla perinteinen vaihto-oppilasohjelma, yksityiskouluohjelma tai Choice Plus koulupiiriohjelma. Pyydä tarjous asse@studentexchange.fi

asse-stripes

Elämää USA:ssa

Pääset osallistumaan tyypilliseen amerikkalaiseen kouluelämään ja opit samalla puhumaan sujuvasti englantia. Pakollisia aineita koulussa ovat mm. englannin kieli, Amerikan historia ja yhteiskuntaoppi. Sinulla on myös mahdollisuus opiskella kouluaineita, joita Suomessa ei ehkä pysty opiskelemaan kuten puhetaito, draama, kuorolaulu jne. Voit soittaa koulun orkesterissa, näytellä, osallistua oppilaskunnan toimintaan, opiskella taidetta, osallistua koulun väittelykerhoon, urheilukerhoon tai kirjoittaa koulun lehteä, pelata jalkapalloa tai koripalloa. Osallistumalla erilaisiin kerhoihin opit paljon uutta, saat uusia ystäviä ja koet aidon amerikkalaisen School Spiritin! Kohokohtia vuoden aikana ovat myös Homecoming ja Prom juhlat.

Perinteisen USA vaihto-oppilasohjelman lisäksi, ASSE tarjoaa myös mahdollisuuden osallistua Classic, Private High School tai Choice Plus -ohjelmiin. Näissä vaihtoehdoissa sinulla on mahdollisuus vaikuttaa vaihto-oppilasvuotesi sijaintiin, harrastuksiin sekä kouluun.

Tämän kaiken saat USA:n ohjelmassa

 • Henkilökohtainen apu ja opastus vaihto-oppilashakupaketin teossa
 • Kirjallinen valmennusmateriaali ja valmennustilaisuus Suomessa sinulle ja vanhemmillesi ennen lähtöä
 • Eltis-kielitesti
 • Isäntäperheen valinta sekä asuminen ja ruoka huolella valitussa isäntäperheessä
 • Koulupaikan järjestäminen ja opetus paikallisessa koulussa
 • Koulumaksut Private High School -ohjelmassa
 • Koulukirjat
 • Koulumatkat amerikkalaisella koulubussilla
 • Isäntäperhe tai tukihenkilömme on aina oppilasta vastassa/saattamassa kohdemaassa
 • Aluevalvojan säännöllinen yhteydenpito sinuun ja isäntäperheeseesi koko oleskelun ajan
 • Organisaatiomme tukipalvelut ja yhteydenpito koti- ja kohdemaassa perheisiin ja oppilaisiin koko vaihto-oppilasvuoden ajan
 • 24 tunnin hätäpuhelinpäivystys kohdemaassa
 • Diplomi vaihto-ohjelman jälkeen
 • Opastus viisumin hakemiseen
 • ASSE-reppu

Lisätietoa

Aluetoive USA:ssa

Alustava aluetoive on sinulle ilmainen, mutta sijoitus saattaa löytyä joltain toiselta alueelta, kuitenkin sinulla on hyvät mahdollisuuset sijoittua haluamallesi alueelle.

Aluetoive lisämaksusta, voit valita miltä alueelta lähdemme etsimään sinulle sopivaa isäntäperhettä ja koulua. Voit valita kartalla näkyvästä neljästä alueesta haluamasi; East, Midwest, West, South.

ASSE:lla on kaikilla näillä alueilla omat toimistot ja tukihenkilöt. Kysy lisää aluetoivevaihtoehdoista.

USA aluetoimistot

Opiskelu High Schoolissa USA:ssa

USA:ssa koulu aloitetaan vuotta aiemmin kuin meillä ja High School on kolme tai neljä viimeistä vuotta kaksitoistavuotista peruskoulua. Oppilaat ovat keskimäärin 17-vuotiaita, kun he lopettavat koulun. Oppiaineita on tarjolla paljon, erityisesti kahtena viimeisenä vuonna. Oppilaat voivat valita melko vapaasti eri oppiaineita kun täyttävät tietyt perusvaatimukset. USA:ssa opiskellaan 6-7 ainetta lukukaudessa. Sinulla voi olla matematiikkaa vuotta vanhempien kanssa ja englantia vuotta nuorempien kanssa. Joskus kurssit jatkuvat koko lukuvuoden, mutta yleensä saat valita uudet kurssit toiselle lukukaudelle. Vaihto-oppilaana High Schoolissa voit opiskella ja kokeilla monia uusia oppiaineita ja valinnanvaraa riittää.

Vaihto-oppilaana opiskelu High Schoolissa

High Schoolissa opiskelu eroaa monella tapaa koulusta johon olet täällä tottunut. Mutta se juuri tekee koulusta kiinnostavan. Vaihto-oppilaana tulet opiskelemaan sekä pakollisia että valinnaisia aineita. Pakolliset aineet on päätetty etukäteen, mutta niiden jakautuminen voi olla hyvin erilainen, joten on vaikea sanoa mikä on pakollisten ja valinnaisten oppiaineiden määrällinen suhde. Yleensä sinun tulee kuitenkin opiskella Amerikan historiaan ja yhteiskuntaan liittyviä aineita, jonka lisäksi voit opiskella mm. kieliä, matematiikkaa ja koulustasi riippuen esim. draamaa, taideaineita ja urheilua. Oppiaineiden kirjo on laaja ja kannattaa valita aineita joita et voi Suomessa opiskella.

Uusi koulu

Monia epäilyttää muuttaa uuteen paikkaan ja ”aloittaa alusta” tuntematta ketään. Toisten mielestä se taas on mahtavaa. Millaisia ovat uudet ”school mates”? He tuntevat jo toisensa ja ovat varmasti kokeneet paljon yhdessä sekä koulussa että koulun ulkopuolella. Voiko vaihto-oppilaana päästä sisälle tähän joukkoon? Vai tunnenko itseni aina vähän ulkopuoliseksi? Tällaiset ajatukset ovat luonnollisia ja kaikki vaihto-oppilaat miettivät niitä. Uusien ystävien saaminen ja uuteen ympäristöön sulautuminen sujuu kuitenkin nopeasti ja onnistuu luultua paremmin. Avain tähän on School Spirit!

High School Spirit pitää kokea!

Toisin kuin Suomessa, opiskelijat USA:ssa ovat pääsääntöisesti koulunsa faneja ja koulusi värit koristavat joka nurkkaa! Vaihto-oppilaana pääset elämään ja kokemaan ainutlaatuisen amerikkalaisen ”High-School spiritin.”

Sosiaaliset amerikkalaiset ovat yleensä hyvin kiinnostuneita kotimaastasi ja erikoisesta aksentistasi. Jotta vuotesi olisi mahdollisimman onnistunut, ole aktiivinen ja avoin uusille asioille ja ystäville! Sinulla on hyvät mahdollisuudet solmia suhteita, oppia tuntemaan muita ja saada uusia ystäviä. Valmentaja ei kuitenkaan voi esimerkiksi tietää, että olet synnynnäinen Runningback tai että sopisit hyvin Cheer leader joukkueeseen jos et itse kerro sitä. Olethan myös itse aloitteellinen ja kiinnostunut tutustumaan muihin!

Miten High Schoolista tulee ”Sinun” High School

Riippumatta siitä mitä opiskelet High Schoolissa USA:ssa tulet huomaamaan, että koulun tarjoaman korkeatasoisen opetuksen lisäksi se on myös tärkeä oppilaiden sosiaalisen elämän keskus. Erityisesti urheilu ja luovat oppiaineet ovat suosittuja.

Urheilu on High Schoolin keskiössä oppilaille, vanhemmille ja ehkä koko kaupungille. Urheilua harrastetaan koulussa ja pyhäpäivinä järjestetään erilaisia urheilutapahtumia. Urheilutapahtumassa voi olla kyse koulun kunniasta. Siksi valmentajat arvostavat kykyjä suuresti. USA:ssa vaihto-oppilaan pitää osallistua sisäänpääsykokeeseen päästäkseen urheilujoukkueeseen. Iltaisin koulu on avoinna teatterille, konserteille, juhlille ja tanssiaisille.

Koulumatkat

Yleisimmin menet kouluun koulubussilla. Silloin tutustut nopeasti muihin koululaisiin. Joskus isäntäperhe kuljettaa sinut kouluun. Koulupäivä kestää yleensä kuudesta kahdeksaan tuntia ja alkaa aamulla klo 8-9. Iltapäivällä koulupäivän jälkeen koulubussi vie sinut takaisin kotiin. Jos osallistut koulun jälkeen kerhoihin tai muuhun toimintaan koululla, pääset yleensä myöhäisemmällä bussilla kotiin.

Guidance Teacher opastaa

Jotta saisit hyvän alun koulussa ja kokonaiskuvan opinnoistasi, on koulussasi Guidance Teacher tai Counselor. Hän auttaa vaihto-oppilaita oppiaineiden ja sopivan tason valinnassa. Hän on aina käytettävissäsi, jos sinulla on ongelmia tai kysyttävää. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mitä ja minkä tasoisia kursseja voit valita. Koulu viime kädessä kuitenkin päättää minkä tason kursseilla voit opiskella. Voit ensin joutua aloittamaan alemmalla tasolla ja puolen vuoden päästä siirtyä ylemmälle tasolle, kun kielitaitosi on parantunut. Jos suunnittelet voivasi saada päästötodistuksen eli High School Diploman, pitää sinun todistaa suorittaneesi Suomessa kursseja, jotka täyttävät USA:n High School tutkinnvaatimukset.

Osallistu ja harrasta – saat monia uusia hyviä ystäviä loppuelämäksi!

Amerikkalainen koulu haluaa luoda tasapainoisia yksilöitä panostamalla tietoisesti urheiluun, taiteeseen, kerhoihin ja vapaa-ajan aktiviteetteihin, jotka nähdään lähes yhtä tärkeinä kuin lukujärjestyksen mukainen koulutyö. Amerikkalaiseen yliopistoon haettaessa painotetaan High School -aikaista aktiivisuutta.

Sinä voit nauttia monipuolisista mahdollisuuksista vapaa-ajallasi – suurin osa näistä kytkeytyy kouluun. Aktiviteetteihin osallistuminen on myös paras tapa saada uusia ystäviä. Sinun pitää kuitenkin uskaltaa kokeilla uusia asioita – mikset menisi keskustelukerhoon tai koulun vuosikirjan toimitukseen. Tai kokeile uutta urheilulajia, esim. amerikkalaista jalkapalloa. Tämä vuosi antaa sinulle mahdollisuuden laajentaa kokemuspiiriäsi, kehittyä ja löytää itsestäsi puolia, joita et uskonut olevankaan. ”School spirit” – koulun henki – on tärkeä ja hauska kokemus. Kouluun panostetaan ja kavereita tuetaan. Tästä vaihdosta palanneet nuoret mielellään puhuvat.

USA Soccer

Usein koulun henki yhdistetään urheilutapahtumiin ja muihin kilpailuihin, esim. väittely- tai matematiikkakilpailuihin. Niihin osallistuvat kaikki, hurraten omilleen. Koulun värien mukaiset asut ja asusteet sekä muut yhteiset symbolit ovat tärkeitä yhteishengen luojia.

Koulusta tulee elämäsi keskus. Osallistut erilaisiin aktiviteetteihin ja yhdistyksiin, etkä pitäydy samoissa harrastuksissa kuin kotona. Vaihto-oppilasvuosi voi laajentaa maailmaasi monella tavalla.

Koulu järjestää usein tanssiaisia ja erilaisia juhlia. ”Homecoming” on syksyn iso tapahtuma marraskuussa. Sitä vietetään yleensä samoihin aikoihin kuin ”Thanksgiving”. Silloin koulun entiset oppilaat palaavat takaisin kouluunsa. Silloin pukeudutaan, järjestetään paraateja ja hassuja kilpailuja, kokoonnutaan tärkeään amerikkalaisen jalkapallo- otteluun ja lopuksi osallistutaan tansseihin, jossa valitaan ja kruunataan koulun kuningas ja kuningatar, kaikki tämä loistokkain menoin. Keväällä koulunsa päättävällä luokalla on ns. ”Prom” tanssiaiset.

Vaihto-oppilasvuoden aloitusretki New York City

Halutessasi voit aloittaa vaihto-oppilasvuotesi yhdessä muiden vaihto-oppilaiden kanssa upealla neljän päivän New York City -retkellä, jonka aikana asut hotellissa Manhattanille ja tutustut New Yorkiin.

Retket vuoden aikana

Näe enemmän USA:ta – Retket vaihto-oppilasvuoden aikana!

Monet haluavat nähdä hieman enemmän USA:ta vuoden aikana. Kun olet oppinut tuntemaan lähiympäristösi, tarjoamme vaihto-oppilaillemme useita viikon pituisia kiertomatkoja, kohtuulliseen hintaan. Retket vaihto-oppilasvuoden aikana vievät sinun historiallisiin paikkoihin ja tutustumaan maailmankuuluihin museoihin sekä maamerkkeihin. Retkien tavoitteena on antaa osallistujillemme mahdollisuus oppia lisää USA:sta, sen historiasta ja kulttuurista hauskalla ja kehittävällä tavalla.

Matkustat yhdessä muiden erimaalaisten vaihto-oppilaiden kanssa, mikä on hyvä tapa saada uusia ystäviä. Matkalla on mukana kokeneet oppaat, jotka tuntevat kohteet hyvin ja ovat tottuneita matkustamaan nuorten kanssa.

Retkipaketit maksavat 1000-1100 € sisältäen hotellit, ruoat, sisäänpääsymaksut huvipuistoihin/museoihin/näyttelyihin jne sekä kiertomatkan aikaiset liikkumiset paikasta toiseen. Lisäksi maksettavaksi tulee matka isäntäperheestä kiertomatkan lähtöpaikalle. Kaikilla High School oppilaillamme on mahdollisuus osallistua yhteen tai useampaan viikon mittaiseen retkeen.

Retket vaihto-oppilasvuoden aikana – neljä kiertomatkaamme ovat:

 • California Adventure
 • Hawaii Adventure
 • East Coast Adventure
 • Aloitusretki New York City

Halutessasi voit aloittaa vaihto-oppilasvuotesi yhdessä muiden vaihto-oppilaiden kanssa upealla neljän päivän New York City -retkellä, jonka aikana asut hotellissa Manhattanille ja tutustut New Yorkiin.

Yksityiskouluohjelmassa voit itse valita koulun ja alueen USA:ssa!

Haluatko itse päättää missä päin USA:ta High School -vuotesi vietät tai haluatko harrastaa jotakin tiettyä lajia? ASSE Private High School sekä Choice Plus-ohjelmat ovat erinomainen tilaisuus sinua varten! Annamme mielellään lisätietoa eri kouluista ja autamme löytämään juuri sinulle sopivan koulun! Pyydä henkilökohtainen tarjous ja kerro meille toiveesi. Etsitään yhdessä sinulle sopiva vaihtoehto.

Kouluissa on laaja valikoima erilaisia opintomahdollisuuksia ja harrastusmahdollisuuksia mm. jääkiekkoa, koripalloa, lentopalloa, cheerleading, purjehdusta. Suosituimmat alueet ja koulut täyttyvät nopeasti, joten ilmoittauduthan mahdollisimman pian.

Hinnat sisältävät lukukausi/lukuvuosimaksut, vakuutuksen sekä isäntäperheille maksettavan kulukorvauksen.

Yksityiskoulut ja Choice Plus koulupiiriohjelma

Classic Private High School -ohjelmassa hakija valitsee kolme mieleistä koulua ja sijoittuu johonkin valitsemistaan kouluista. Vaihto-oppilas asuu isäntäperheessä. Useassa koulussa on mahdollisuus saada amerikkalainen High School Diploma. Classic Private High Schoolit sijaitsevat seuraavissa osavaltioissa: Colorado, Georgia, Illinois, Indiana, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, New York, North Carolina, Ohio, Pensylvania, Virginia ja Wisconsin.

Preferred Private High School -ohjelmassa oppilas valitsee koulun, jossa haluaa opiskella, ja asuu isäntäperheessä. Muutamassa yksityiskoulussa on mahdollisuus asua koulun asuntolassa. Kouluilla on monipuolista harrastus- ja vapaa-ajantoimintaa sekä laaja kurssitarjonta. Useassa koulussa on mahdollisuus saada amerikkalainen High School Diploma.
Koulut sijaitsevat seuraavissa osavaltioissa: Arizona, Connecticut, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Maryland, Massachusetts,Minnesota, New Jersy, New York, Ohio, Pensylvania, Texas, Virginia,  Washington ja Wisconsin,

 

Choice Plus koulupiiri -ohjelmassa hakija valitsee koulupiirin ja sijoittuu johonkin alueen kouluista. Vaihto-oppilas asuu isäntäperheessä. Useassa koulussa on mahdollisuus saada amerikkalainen High School Diploma. Nämä koulupiirit ovat erittäin haluttuja vaihtokohteita:

 • Los Angeles School District
 • Chaffey Joint Union School District
 • Santa Barbara School District
 • San Luis Coastal District
 • Las Virgenes School District
 • Hopkinton School District
 • Scottdale and Paradise Valley School District
 • Shore Regional School District
 • Seattle School District
 • Park City School District

USA:n ohjelmahinta

Ohjelmahinta sisältää koulupaikan ja majoituksen isäntäperheessä, katso tarkempi erittely. Paikat menevät ilmoittautumisjärjestyksessä, pyydä tarjous asse@studentexchange.fi

KohdemaaLukuvuosiLukukausiHae vaihto-oppilaaksi
USA (ilmainen aluetoive)11 990 €10 995 €Hakemukseen
USA (aloitusretki New York City 4 pv)12 990 €12 085 €Hakemukseen
USA Private High School ja Choice Pus (mm. Arizona, Florida, Kalifornia, New Jersey, Ohio, Texas)alk. 20 700 €alk. 14 900 €Hakemukseen
*Kalifornian Choice Plus ohjelmien paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä.
Tutustu hinnastoon

 • Pohjois-Amerikka_small

  Pohjois-Amerikka

  Mahdollisuuksien manner, jonka harvoihin maihin sisältyy uskomaton määrä erilaisia kulttuureja. Kohdemaina USA, Kanada ja Meksiko.

  Lue lisää
 • Etelä-Amerikka_small

  Etelä-Amerikka

  Etelä-Amerikka on espanjan ja portugalin kielten maanosa, jonka kiehtovat kansat ja traditiot tarjoavat ikimuistoisia kokemuksia.

  Lue lisää
 • Aasia_small

  Aasia

  Aasia on mystinen ja eksoottinen maanosa, joka hakee monimuotoisuudessaan ja historiassaan vertaistaan.

  Lue lisää
 • oseania_small

  Oseania

  ASSEn Oseanian kohdemaihin lukeutuvat Australia ja Uusi-Seelanti, joissa länsimaat yhdistyvät ainutlaatuisen luonnon kanssa.

  Lue lisää

Usein kysytyt kysymykset

Voinko valita, millä alueella haluan asua?

Pääsääntöisesti haluamme löytää sinulle perheen, joka sopii juuri sinulle ja jossa viihdyt vaihto-oppilasvuoden. Perheessä viihtyminen on tärkeämpää kuin maantieteellinen sijainti. USA:ssa on neljä ASSEn aluetoimistoa ja halutessasi voit lisämaksusta toivoa mihin toimistoon hakupakettisi lähetetään. Jos haet yksityiseen lukioon (private high school), on mahdollista valita alue. Tämä ohjelma on kuitenkin kalliimpi kuin tavallinen vaihto-oppilasohjelma.

Pääsenkö USA:ssa Senior-luokalle ja onko minun mahdollista valmistua/”graduate” High Schoolista?

Opintotaustoista riippuen joillakin vaihto-oppilailla saattaa olla mahdollisuus suorittaa amerikkalainen ylioppilastutkinto eli ”graduate”, mutta tästä päätetään jokaisessa koulussa erikseen. Koulu päättää mille luokalle vaihto-oppilaat sijoittuvat. Halutessasi voit kuitenkin matkustaa USA:han J1-viisumin sijaan F1-viisumilla, jolloin voit opiskella vaikka useamman vuoden USA:ssa ja myös ”graduate”. Tämän ohjelman kustannukset ovat korkeammat kuin tavallisessa vaihto-oppilasohjelmassa. Ota yhteyttä saadaksesi lisätietoja.

Mitä pakollisia aineita minun täytyy opiskella USA:ssa?

Sinun tulee valita englanninkieli ja amerikan historia, muuten saat aika vapaasti valita kouluaineet. Private high schoolissa keskitytään enemmän jokaisen omiin tavoitteisiin eikä pakollisia aineita välttämättä ole.

Jos harrastan aktiivisesti jotain urheilulajia Suomessa, niin voinko jatkaa sitä myös vaihto-oppilasvuoden aikana?

Harrastuksen jatkaminen riippuu paljolti paikkakunnan harrastusmahdollisuuksista. Emme pysty takamaan, että vaihto-oppilas voi jatkaa harrastustaan kohdemaassa. Mikäli vanhan harrastuksen jatkaminen ei ole mahdollista. Kokeile ennakkoluulottomasti uusia harrastuksia! Private High School -ohjelma tarjoaa mahdollisuuden tasokkaaseen aktiiviurheiluun. Voit valita koulun ja paikkakunnan. Ohjelmamaksu kuitenkin korkeampi. Tutustu sivuillamme ja kysy lisää.

Voinko hankkia ajokortin vaihto-oppilaana?

Ainoastaan USA:ssa voit suorittaa ajokortin, jos koulusi tarjoaa sen oppiaineena. Vaikka suorittaisit ajokortin, et kuitenkaan voi ajaa moottorikäyttöisiä ajoneuvoja vaihto-oppilasvuotesi aikana Yhdysvalloissa. Ajokortin suorittaminen ei ole mahdollista kaikissa osavaltioissa.