Lähtö vaihto-oppilaaksi ennen ammatinvalintaa on viisas sijoitus tulevaisuuteesi. Opiskelu ulkomailla on positiivinen haaste, joka vaatii sekä rohkeutta että innostusta. Vaihto-oppilasaika vahvistaa itseluottamusta ja lisää maailmanlaajuista ymmärtämystä, vuoden aikana solmit uusia ystävyyssuhteita.

asse-stripes

Vaihto-oppilaana pääset kokemaan toisen kulttuurin sisältäpäin. Jaat arjen ja juhlan isäntäperheen kanssa, käyt lukiota yhdessä paikallisten nuorten kanssa ja saat sujuvan kielitaidon.

  • Olet osa isäntäperhettä, paras tapa tutustua uteen kulttuuriin on elää sen ihmisten keskellä.
  • Kielitaitosi paranee ja vieraiden kielien osaamista arvostetaan tänä päivänä yhä enemmän.
  • ASSE:lla on kattava tukiverkosto, kokeneet aluevalvojat ovat sinun ja isäntäperheen tukena.
  • Muutut matkasi aikana kypsemmäksi, opit ottamaan vastuuta ja parannat sosiaalisia taitojasi.
  • Keräät mittaamattoman arvokasta elämänkokemusta ja vieraiden kulttuurien ymmärrystä.
Oppilaille_small

Kuinka ryhtyä vaihto-oppilaaksi?

Contact-ASSE-icon

Pyydä lisätietoa

Pyydä lisätietoa ohjelmista, olemme apunasi vaihtovuoden suunnittelusta aina kotiinpaluuseen saakka!

Application-icon

Varaa oma vaihtari-info

Varaa aika vaihtari-infoon. Voit varata myös oman infon yhdessä ystäviesi kanssa!

Exchange-student-icon

Haku vaihto-oppilaaksi

Tutustu vaihto-oppilaan hakuprosessiin.

Ikimuistoinen kokemus

Vaihto-oppilasvuosi maailmalla on ikimuistoinen kokemus, joka rikastuttaa sinua loppuelämäsi. Ymmärrät mitä tarkoittaa asua vieraassa maassa ja kuulua tiettyyn kulttuuriin. Tulet oppimaan itsestäsi ja myös muista. Saat uusia ystäviä, opit ottamaan vastuuta itsestäsi ja kunnioittamaan erilaisuutta. Käyt koulua ikätovereittesi kanssa, urheilet, istut kahviloissa, teet ostoksia paikoissa josta turismi puuttuu. Näin tutustut parhaiten sisältäpäin toisen maan elämäntapaan.

Vaihto-oppilasvuodesta sinulle jää hyvän kielitaidon lisäksi käteen kymmeniä elinikäisiä ystäviä ympäri maailman. Asut vuotesi ajan isäntäperheessä, josta voi parhaassa tapauksessa muodostua sinulle kuin toinen perhe, jonne olet aina tervetullut takaisin.

Vaihto-oppilaana olet osa perhettä

Paras tapa osallistua uuteen kulttuuriin on elää sen ihmisten keskellä. Asut isäntäperheessä joka tarjoaa sinulle ruoan ja majoituksen. He odottavat sinulta vastapainoksi, että olet heille perheenjäsen ja osallistut perheen askareisiin ja kotitöihin siinä missä muutkin. He haluavat oppia sinun kulttuuristasi ja esitellä sinulle omaansa. Isäntäperheet ovat huolella valittuja, aluevalvojat haastattelevat perheet heidän kotonaan, isäntäperheiltä vaaditaan myös suosituksia.

Koulusi ja vieraan kielen oppiminen

Käyt paikallista koulua ikätovereittesi kanssa. Voit valita monista mielenkiintoisista kouluaineista omasi, opit puhumaan maan kieltä sujuvasti. Osallistut koulun vapaa-ajantoimintaan ja harrastuksiin, joista saat monia ystäviä. Jatkuvan vieraan kielen kuulemisen ansiosta opit nopeasti puhumaan isäntäperheesi ja koulutovereittesi kanssa luontevasti isäntämaasi kieltä.

Ohjelmavaihtoehdot

ASSE tarjoa sekä perinteisiä vaihto-ohjelmia että yksityiskouluohjelmia. Jos sinulla on toiveita sijainnin tai harrastusten osalta, saattaa yksityiskouluohjelma olla sinulle hyvä vaihtoehto. Jutellaan yhdessä lisää ja etsitään sinulle sopiva vaihto-ohjelma!

Sinulla on aina oma tukihenkilö

Kohdemaassasi sinulla on aina paikallinen tukihenkilö joka auttaa, neuvoo ja tukee sinua koko oleskelusi ajan. Voit aina kääntyä hänen puoleensa tarvittaessa.
Nämä järjestön edustajat ovat yleensä hieman iäkkäämpiä henkilöitä, jotka ovat haastatelleet perheet heidän kotonaan ja arvioineet heidän sopivuutensa isäntäperheeksi, heillä on myös hyvät suhteet kouluihin. Tukihenkilöillä on usein omia lapsia ja he tietävät mitä vastuun ottaminen tarkoittaa. Meille on tärkeää kouluttaa tukihenkilömme ja järjestää heille säännöllisiä tapaamisia, jotta he pääsevät jakamaan kokemuksiaan.

Tukihenkilöt valmentavat isäntäperheen ennen sinun saapumistasi. Tapaamisissa yritetään valmistella perhe kulttuurieroihin: esimerkiksi, että sinä saatat syödä oudosti haarukalla ja veitsellä, tai unohdat joskus sanoa ”please”, ja että olet luultavasti todella väsynyt saapuessasi.

Pian saapumisesi jälkeen tukihenkilösi järjestää sinulle ja muille alueen vaihto-oppilaille valmennustilaisuuden tai leirin, maasta riippuen. Näin sinulla on mahdollisuus tutustua toisiin oppilaisiin. Lisäksi erilaisia tapahtumia järjestetään ympäri vuoden muiden vaihto-oppilaiden kanssa.

Tukihenkilösi on yhteydessä sinuun vähintään kerran kuukaudessa ja sinä voit aina soittaa hänelle, jos sinulla on jotain kysyttävää. Useimmat tukihenkilöt ovat itse toimineet isäntäperheinä ja/tai vaihto-oppilaana ja osaavat asettua sinun tilanteeseesi. He ovat aina tarvittaessa tukenasi ja tietävät hyvin millaista on olla vaihto-oppilaana vieraassa maassa.

Kuka voi lähteä vaihto-oppilaaksi?

Vaihto-oppilaan tulee olla 16-18 v. lähtiessään kohdemaahan, vähintään keskitason oppilas sekä riittävän kypsä sopeutumaan vieraaseen kulttuuriin, elämäntapaan ja arvoihin. Sinun kannattaa varmistaa vaihto-oppilaspaikkasi hakemalla ajoissa!

Vaihto-oppilasvuosi on kokemus, jota muistelet lämmöllä vielä kymmenien vuosien päästä.

ASSE-vaihto-oppilasvuosi tulee olemaan elämäsi tärkein ja hauskin vuosi!

Valmennus – Tuki ennen lähtöäsi vaihto-oppilaaksi

Ennen lähtöäsi tulemme pitämään valmennustilaisuuden. Tapaamisessa käymme läpi odotuksiasi ja puhumme kohdemaan kulttuurista, isäntäperheessä asumisesta, ulkomailla opiskelusta ja paljon muusta.

Luot vahvan siteen isäntäperheeseesi tutustumalla yhdessä paikkoihin, ihmisiin ja tapahtumiin. Sinun ansiostasi isäntäperheesi näkee ympäristönsä aivan uusin silmin. Isäntäperheemme kertovat kuinka hauskaa on kokea oma arki toisen silmin, nähdä uusien tapojen aiheuttama hämmästys ja nauraa hassuille kielivirheille. Näitä asioita on hauska muistella isäntäperheen kanssa vuosienkin jälkeen! Valmennuksen tarkoitus on auttaa sinua välttämään ongelmia, joita muuten helposti kohtaisit.

Kulttuurishokki kuulostaa eksoottiselta, mutta se yksinkertaisesti tarkoittaa sitä mitä sinulle tapahtuu kun alat elää erilaista arkea mihin olet tottunut. Kaikki pikkuasiat, jotka olet kotona tehnyt automaattisesti, muuttuvat yhtäkkiä monimutkaisiksi. Ilman valmistautumista se voi olla sekä hankalaa että väsyttävää.

Yritämme opastaa sinua asioista mitä voi sattua vaihto-oppilasvuotesi aikana, sekä hankaluuksista että ilonaiheista. Pitkälle viedyt, epärealistiset odotukset voivat johtaa pettymykseen, joka turhaan vaarantaa sopeutumistasi arkeen. Me muun muassa annamme vinkkejä kuinka saat kavereita ja kuinka hoidat raha-asiasi. Saat ohjeita kirjallisena ja käymme ne myös läpi valmennustapaamisessa ennen lähtöäsi. Olemme tietenkin aina muulloinkin valmiit vastaamaan kysymyksiisi.

Saavuttuasi kohdemaahan paikallinen tukihenkilösi järjestää tulovalmennuksen jossa saat vielä lisää käytännön neuvoja isäntämaasi tavoista ja kulttuurista sekä paikallisista oloista ja koulusta.

Näytä lisää

Usein kysytyt kysymykset

Miten haen ohjelmaan?

Aloita täyttämällä hakulomake nettisivuillamme. Saatuamme hakulomakkeen otamme sinuun yhteyttä sopiaksemme haastattelusta. Haastattelu/tapaaminen ei vielä velvoita sinua mihinkään. Tapaat ASSE-edustajan, jolta saat yksityiskohtaista tietoa vaihto-oppilasohjelmasta. Vastaamme mielellään kaikkiin kysymyksiisi, voit aina soittaa tai laittaa sähköpostia.

Voinko järjestää oman isäntäperheeni?

Jos sinulla tiedossa isäntäperhe, jonka luona haluat viettää vaihto-oppilasvuoden tarkistamme, että alueen koulu tarjoaa paikan vaihto-oppilaalle ja isäntäperheen lähistöllä on ASSE-aluevalvoja. Suorasijoitusisäntäperheet käyvät läpi saman hakuprosessin kuin muutkin isäntäperheet. Sinulla ei saa olla sukulaissuhdetta perheeseen.

Millaisia isäntäperheet ovat ja miten heidät valitaan?

Yleistettynä voidaan sanoa, että kaikki perheet näyttävät erilaisilta. Jotkut ovat nuoria, jotkut ovat vanhempia, joillain on lapsia ja toisten lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Yhteistä isäntäperheille on halu jakaa jokapäiväinen elämänsä ja kulttuurinsa toisesta maasta tulleiden nuorten kanssa.

Kuinka kauan isäntäperheen saaminen kestää?

Osa vaihto-oppilaista saa sijoituksen nopeasti, jotkut saattavat joutua odottamaan isäntäperhetietoja kauemmin loppukesälle. Tee hakupakettisi huolella, se auttaa sinua sijoittumaan nopeammin! Allergiat, erityisruokavaliot jne. saattavat hidastaa perheen löytymistä. Muista, että isäntäperheet eivät saa korvausta siitä, että asut heidän kanssaan - he tekevät sitä täysin vapaaehtoisesti.

Voinko valita, millä alueella haluan asua?

Pääsääntöisesti haluamme löytää sinulle perheen, joka sopii juuri sinulle ja jossa viihdyt vaihto-oppilasvuoden. Perheessä viihtyminen on tärkeämpää kuin maantieteellinen sijainti. Jossain maissa aluevalinta on mahdollinen lisämaksusta, kysy maakohtaisia eroja.

Millaisella alueella asun vaihto-oppilasvuoden aikana?

Useimmat vaihto-oppilaat asuvat pienemmillä paikkakunnilla, sijoituksia on toki myös suurkaupungeissa. Pienemmissä kaupungeissa pääsee kuitenkin usein helpommin mukaan paikalliseen elämäntyyliin ja tutustuu uusiin ihmisiin ja saa ystäviä.

Olen allerginen - voinko hakea?

Kyllä, mutta allergiset vaihto-oppilashakijat joudumme hyväksymään ohjelmaan ehdollisina. Mikäli sinulla on allergioita hae ajoissa vaihto-oppilasohjelmaan, koska isäntäperheen löytyminen saattaa kestää pidempään.

Kielitaitoni ei ole kovin hyvä, voinko hakea ohjelmaan?

Tarkista kohdemaan kielitaitovaatimukset. Usein suomalaisilla on parempi kielitaitoa mitä he itse ajattelevat. Neuvomme mielellään tässä asiassa.

Pääsenkö USA:ssa Senior-luokalle ja onko minun mahdollista valmistua/”graduate” High Schoolista?

Opintotaustoista riippuen joillakin vaihto-oppilailla saattaa olla mahdollisuus suorittaa amerikkalainen ylioppilastutkinto eli ”graduate”, mutta tästä päätetään jokaisessa koulussa erikseen. Koulu päättää mille luokalle vaihto-oppilaat sijoittuvat. Halutessasi voit kuitenkin matkustaa USA:han J1-viisumin sijaan F1-viisumilla, jolloin voit opiskella vaikka useamman vuoden USA:ssa ja myös ”graduate”. Tämän ohjelman kustannukset ovat korkeammat kuin tavallisessa vaihto-oppilasohjelmassa. Ota yhteyttä saadaksesi lisätietoja.

Mitä koulut vaativat minulta ja opinnoistani?

Koulusi odottaa sinun olevan keskitason oppilas, osallistut oppitunneille, teet kotitehtäväsi ja suoritat hyväksytysti sekä pakolliset että valinnaiset aiheet. Koulun näkökulmasta he ovat antaneet sinulle mahdollisuuden opiskella kyseisessä maassa. He odottavat, että osaat hyödyntää tämän upean tilaisuuden ja huolehdit opinnoistasi ja koulunkäynnistäsi. Jos et mene kouluun, on olemassa vaara, että koulu peruuttaa koulupaikkasi ja sinun on palattava kotiin.

Jos harrastan aktiivisesti jotain urheilulajia Suomessa niin voinko jatkaa sitä myös vaihto-oppilasvuoden aikana?

Harrastuksen jatkaminen riippuu paljolti paikkakunnan harrastusmahdollisuuksista. Emme pysty takamaan, että vaihto-oppilas voi jatkaa harrastustaan kohdemaassa. Mikäli vanhan harrastuksen jatkaminen ei ole mahdollista. Kokeile ennakkoluulottomasti uusia harrastuksia! Private High School ohjelma tarjoaa mahdollisuuden tasokkaaseen aktiiviurheiluun. Voit valita koulun ja paikkakunnan. Ohjelmamaksu kuitenkin korkeampi. Tutustu sivuillamme ja kysy lisää.

Voinko hankkia ajokortin vaihto-oppilaana?

Ainoastaan USA:ssa voit suorittaa ajokortin, jos koulusi tarjoaa sen oppiaineena. Vaikka suorittaisit ajokortin, et kuitenkaan voi ajaa moottorikäyttöisiä ajoneuvoja vaihto-oppilasvuotesi aikana Yhdysvalloissa. Ajokortin suorittaminen ei ole mahdollista kaikissa osavaltioissa.